Üçüncü Yol 1919

İhanetin Cumhuriyet’inde Anlamak, Olan Biteni (3)

Cumhuriyet Gazetesi’ne saldırının bizzat yönetim kadrosunun ele geçirilmesiyle işgale dönüştüğünden, gazetenin planlı bir şekilde uçuruma sürüklendiğinden bahsetmiştik.
Bunu belirtmek için de 20 Mart 2015 – 2 Nisan 2015 arasında Cumhuriyet Gazetesi’nde yazıla(bilen)lerden bir kısmını vermiştik.

Aslında olayın mantığını kavratmak açısından gayet yeterliydi verilen örnekler. Fakat olayın ne kadar planlı, düzenli ve derinleşerek devam ettiğini göstermek adına devam ediyoruz olan-bitene “ayna” olmaya.

6 Nisan 2015.
1. sayfada son dönemde olmazsa olmaz hale gelen “azınlık vurgusu” ile ilgili haber.
Aynı sayfada “700 aydından HDP çağrısı” ve “Ermeni Soykırımı” vurgusunu taşıyan konferansa izin verilmemesinin “Bilgi’de Ermeni Paneline Engel” başlığıyla vurgulanması.

8 Nisan 2015.
Manşette “Ak Saray’ın Meclisi” başlığı olsa da görsel olarak CHP’nin diaspora taraftarı Ermeni kökenli kadın adayı Seline Özuzun Doğan’ı koyup, “100. yılda çok anlamlı” açıklamasını vurgulatarak yine sözde soykırım ile ilgili yönlendirme yapılması. Ve bu kapsamda yapılan röportajın yayınlanması.[26]

13 Nisan 2015.
Cumhuriyet’teki yazı ve haberlerinin büyük kısmı PKK güzellemesine zemin olan Ahmet Şık’tan “Bu halk kimse ölsün istemiyor” başlıklı bilinçaltında “HDPKK = Kürt kökenli yurttaşların temsilcisi” mesajı barındıran bir haber manşetten yayınlandı.

AKP ve HDP’nin çıkarları gereği “doğal müttefik” oldukları gerçeği tam da önümüzde dururken, Nuray Mert’in yazısındaki bir kısım, Ahmet Şık’ın yaklaşımını tamamlayıcı nitelikte:

“Nitekim, bir yandan Dolmabahçe’de, HDP’nin İmralı heyeti ile birlikte ortak açıklama yapan iktidar, hemen ardından HDP’yi hedef alan açıklamalar yapmaya başladı. HDP’nin başkanlık sistemine muhalefetinin bu tutum değişikliğine neden olduğu aşikâr. Belli ki, iktidar müzakere sürecini, Kürtler ile başkanlık pazarlığına endekslemiş, işler istediği istikamette gitmediği ölçüde Kürt siyasetine ve münhasıran HDP’ye baskı siyaseti güdüyor. Kürtlerin, gizlice AK Parti ile başkanlık pazarlığı yaptığını düşünenler, işlerin böyle olmadığını, iktidar partisini çileden çıkaranın da bu nokta olduğunu görsünler artık.
Her şeye rağmen Kürt siyasetinin bu tuzağa düşmeyip sonu belirsiz bir yola itilmekten kaçınmasını umuyoruz.” [27]

Zamanında “yetmez ama evet” modunda olup, sonrasında ise pişkince “Evet, belli ki kandırıldık, ama iyi ki kandık! Kemalistler gibi darbeciliğe akıl yatırmayı, otoriterliğe savrulmayı reddettik.” [28] diyen kendisi değilmiş gibi yazısının ilk kısmında,
“AK Parti’nin ‘askeri vesayetle mücadele’ diye takdim ettiği, militarist siyaset anlayışı ile değil, eski statükonun bekçiliğini yaptığını düşündüğü ‘asker’ ile mücadele idi. Meşhur Ergenekon davaları esnasında bu hususa dikkat çekmeye çalıştım, sivil siyasetin demokratikleştirici gücüne sorgusuz sualsiz inanılan, o dönem kimsenin bu konuyu dikkate almaya niyeti yoktu. Dahası, sivil siyasetin öne çıkması, illa demokratikleşme getirmeyebilir, farklı bir otoriterleşme ile sonuçlanabilir kaygısını dile getirdiğim, ‘sivil dikta’ tartışması üzerinden her türlü saldırıya uğradım” da diyebildi.[29]

Aynı günkü gazetede Erdem Gül imzalı haber ile “AKP, HDP’nin barajı aşamayacağını düşünüyor, bunu sıralamasından rahatsız olan vekil adaylarına da vurguluyor” diyerek, yine “AKP-HDP ittifakı yok” mesajı vurgulanmaya çalışılıyor. [30]

Peki bu vurgu neden bu kadar yoğun?

Çünkü HDP’nin barajı geçmesi için vurgulanan mesajlarda “AKP-HDP” ilişkisine, ittifakına kuşkulu bakan kesimi ikna etmek de gazete yönetiminin öncelikli hedeflerinden birisi.

Gazetenin bu konudaki yaklaşımının mantığı, tam da aynı gün ”Algı Yönetimi” başlığıyla yazı yazan Erdal Atabek’in yazısının alt başlıklarında olduğu gibi:
Alıştırma
Meşrulaştırma
Örtme
Unutturma
[31]
En fazla sırası değişik olabilir:
Örtme => Unutturma => Meşrulaştırma = Alıştırma

Cumhuriyet’teki “işgal” harekatının tüm parçalarını gözler önüne sermek, parçaları birleştirmek için olmazsa olmazı bu meselenin.
O yüzden elbet devam edeceğiz yazmaya.

Çağdaş BAYRAKTAR
2 Haziran 2015

Serinin birinci ve ikinci yazılarını okumak için:

[1] http://ucuncuyol1919.com/2015/04/29/ihanetin-cumhuriyetinde-anlamak-olan-biteni-1/
[2] http://ucuncuyol1919.com/2015/05/05/656/

DİPÇE

[26] http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/246410/CHP_de_degisimin_kaniti.html
[27] http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/252753/Ulkede_Karanlik_Bir_Sabaha_Uyanmak.html
[28] http://www.diken.com.tr/evet-kandirildik-ama-iyi-ki-kandik/
[29] http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/252753/Ulkede_Karanlik_Bir_Sabaha_Uyanmak.html
[30] http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/siyaset/252777/AKP_de__HDP__stratejisi.html
[31] http://www.cumhuriyet.com.tr/koseyazisi/252751/Algi_Yonetimi__1_.html

Çağdaş Bayraktar

Yorum Ekle

Bir Cevap Yazın

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed