Üçüncü Yol 1919

MÜCADELENİN GAZİ ŞEHRİ

Antep ya da daha eski adı ile Ayıntap, stratejik konumu ve Suriye’ye yakınlığından dolayı Mondros Ateşkes Antlaşması’nın ardından, önce İngiltere daha sonra Fransa tarafından işgal edildi. Ancak emperyalizme ve onun silahlandırıp palazlandırdığı Ermeni çetelerine karşı hiçbir zaman boyun eğmediler.

“Ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum” anlayışıyla neredeyse bir yıl sürecek (1 Nisan 1920-7 Şubat 1921 ) ve şehre “gazi” ünvanını kazandıracak ünlü Antep savunmasını başlattılar.

Antepliler, 11 ay boyunca canlarıyla, kanlarıyla emperyalizm ile mücadele ettiler. Bu önemli mücadelede asla yalnız değillerdi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, gün be gün Antep’teki gelişmeleri takip ediyor ve direnişi örgütlemek için Kılıç Ali’yi şehre gönderiyordu.

Kılıç Ali liderliğindeki Kuvayı Milliyeciler, şehri 7 bölgeye ayırarak kent savaşını sürdürdüler.
Annesini koruyan Mehmet Kamil (Şehitkamil), Fransızlara geçit vermeyen Şahin Bey ve Karayılan başta olmak üzere 6.317 vatan evladı şehit verildi.

Bu önemli şehre, 101 yıl önce bugün, Türk direnişinin ve daha sonra devrimlerinin uygulayıcısı TBMM tarafından “Gazi” unvanı verilmiş ve Cumhuriyet tarihinde onurla yer almıştır.

Gaziantep’in özellikle Şahin Bey’in verdiği mücadele, Atatürk’ü derinden etkilemiştir. Aynı zamanda Gaziantep’in fahri hemşehrisi olan ve Bey Mahallesi 41 hanesinde kayıtlı bulunan Atatürk, Gaziantep’in mücadelesini şu sözlerle ifade etmiştir:

“Ben Gazianteplilerin gözlerinden nasıl öpmem. Çünkü onlar sadece Gaziantep’i değil tüm vatanı kurtardılar” diyerek bütün Gazianteplileri onurlandırmıştır.

Aradan yıllar geçmesine rağmen bugün hâlâ erkek çocuklarına en çok verilen isimlerdendir Şahin…

Karşı devrimin tüm çabalarına rağmen bu unvan Gazianteplilerin şerefidir. Atatürk ve Cumhuriyet devrimleri şehrin kırmızı çizgisidir.

Düşmanın 70 bin mermisine göğüs geren, mitralyözlerle taranmasından, hücuma uğramasından yılmayan; Fransızlara harben teslim olmayan tüm şehitlerin aziz ruhu şad olsun…

Antep’in canıyla kazandığı Gazi unvanı kutlu olsun…

Üçüncü Yol

Üçüncü Yol 1919

Yorum Ekle

Bir Cevap Yazın

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed