“Uygarlık yapısının temeli kitaptır.”
Mustafa Kemal ATATÜRK
Yüksek kültür düzeyine sahip olmak ve farklı bakış açıları kazanmak; her konuda okumayı ve böylece belli bir okuma kültürüne ulaşmayı gerektirir. Okuduğumuz her kitapta farklı kazanımlar elde ederiz ve okuduğumuz kitap türü arttıkça, elde ettiğimiz kazanımlar da artar.
“Okuma kültürü” tanımının içerik türleri arasına sıkıştırılıp kalması, okurun ufkunu karartıp daraltacaktır. Kitapçılardaki birçok raftan yalnızca alışılagelmiş olunan konuları barındıran kitapların olduğu raflara koşmak, yeniyi her defasında kör karşılamamıza neden olur. “Olmaz, okuyamam, sevmem, bana göre değil…” diyerek en başından kesip attığımız kitaplar belki de bu algıyı kırdığımızda bizlere çok daha farklı yönler keşfettirecektir.
Düşünelim ki “liderlik” kavramı yalnızca siyasîleri anlatan bir kavram olsaydı alanında uzman kişiler, birçok faaliyette “ilk” olanlar hiçbir anlam ifade etmeyeceklerdi. Aynı biçimde bizler de okuma alışkanlığımıza yalnızca bir türle devam edersek gerçek başarıyı yakalamış olan kitapları, belki de okuduktan sonra ilgimizi çekecek konuları, yazarları tanıyamayacağız. Bu sebeple okuma alışkanlığımızı da birçok durum gibi tabu haline getirip köreltmemeliyiz. Farklıya, yeniye ve değişime açık olursak, bunun faydasıyla her alanda karşı karşıya geliriz.
Nitekim Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün 4289 kitaptan(1) elde ettiği geniş ufkun sebebi de; kitaplarının farklı konuları ele alıp her yazarda farklı bir bakış açısı elde etmesidir. Kütüphanesi; sosyal bilimlerden tarihe, felsefeden psikolojiye, ekonomiden hukuka, dil bilimlerinden din bilimlerine, siyaset biliminden harp sanatına kadar pek çok disiplini barındırıyordu(.2) Kitaplarının ona sağladıkları; konuşmalarında, düşüncelerinde, cevaplarında ve daha birçok konuda kendini göstermektedir.
Türk Gençliği olarak; Ata’mızın sahip olduğu kültür düzeyine ulaşmak için çok okumalı ve her alanda bilgi sahibi olmalıyız. Okuma çeşitliliğimiz arttıkça insanlarla iletişimiz de artacak ve her kesimden insanla fikir alış verişinde bulunabileceğiz. Geniş bilgi birikimine sahip olarak; farklı birçok insanla tanışmamız hayatımızın her evresinde bizlere artı olarak dönecektir.
Ülkemizi çağdaş devletler düzeyine çıkarmak ve uygar bir toplum olabilmek için okumak şarttır. Okumaya çok önem veren, yaptığı bütün devrimlerin okuduğu kitaplar sayesinde olduğunu söyleyen ve bulduğu her boş vakitte kitaplara sarılan Atatürk’ün evlatları olarak, çok okumalı, her konuda okumalı ve ufkumuzu genişletmeliyiz.
SEMRA TAŞDURMAZLI – BERFİN İNETAŞ
Dipçe:
(1) (2) Metin Aydoğan- Ülkeye Adanmış Yaşam 1
Yorum ekle