Üçüncü Yol

Prof. Dr. Aziz SANCAR ve Turnusol Etkisi

En başından ufak 1-2 hatırlatma yapalım ve soralım:

İnsanın kendi seçemediği ve belirleyemediği özellikleri üzerinden üstünlük taslamasının ya da kendisini yukarıda, başkalarını aşağıda görmesinin mantıklı bir izahı olabilir mi?
Düşünce mekanizmalarını aklın, mantığın değil de duyguların yönettiği, herkesin sadece kendi istekleri açısından doğruları eğip büktüğü yerde “ben”lerden “biz” olunabilir mi?
Kemalist düşüncenin milliyetçilik/ulusçuluk anlayışı, ırk ve mezhep esasına dayanmaz.
Bu konuda Ahmet Taner Kışlalı hocamızın dediklerine kulak verelim tekrardan:

“Atatürk’ün ulus tanımı üç ögeye dayanıyordu: Ortak tarih, ortak dil (anadil değil!) ortak kültür. Elbette ki “ırk” ve “din” birliği de varsa, ulusal bağların daha güçlü olabileceğini söyleyebiliriz. Ama bunlar, Kemalist ulusçuluğun “olmazsa olmaz” koşulları değildir.”

Bu vesileyle bir ayrımın daha altını çizmekte fayda var.
Irkçılık ile Milliyetçilik/Ulusçuluk aynı şeyler değildir.
Çünkü ırk ile millet/ulus aynı şeyler değildir.

Bunları aynı anlamda kullanan kişinin bunu yapma sebebi bilgisizlikten kaynaklanmıyorsa, ya kendi düşüncelerine göre bazı kavramları yontmaya çalışıyordur ya da yine bazı kavramları yontarak bazı değerleri karşıya itmeye çalışıyordur, saldırı zemini oluşturabilmek adına.

***

2006 yılında Orhan Pamuk’un Nobel ödülü almasını hatırlayalım. Tabii bu ödülü alırken öncesinde kendi ülkesi için üstelik de uzman olmadığı konuda neler dediğini anımsayalım.
Sonrasında da “gayri milli” yazarların ve medyanın onu kutsamasını. Hatta bu ödüle sevinemeyen kişileri nasıl linç etmeye çalıştıklarını.

Yıl 2015.
Amerika’da yaşayan Türk kökenli ve aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nde doğmuş büyümüş olan bir bilim insanı, Nobel Kimya Ödülünü kazandı.
Sözlerine bakacak olursak “insanlık”tan (hatta büyük olanından), eşitlikten dem vuran ruh hastaları yine ellerine aldılar mezuralarını.
Çünkü kişinin başarıları hakkında yorum yapmadan önce bazı ölçüm ve tetkiklerde bulunmalı, çıkan sonuca göre yorumlamalıydılar sonucu.

Aziz Sancar Mardin’liydi. Hemen buradan bir “Kürt” kimliği çıkarmaya çalıştılar. Bundan istediklerini alamayınca bu kez “Arap” kimliği çıkarmaya çalıştılar. Hiçbirinin umurunda değildi Aziz Sancar’ın hangi konudaki çalışmaları ile ödül kazandığı. Onlar için önemli olan belli bir etnik kimlikten olmasıydı. Hele de bir “Türk karşıtlığı” da varsa tadından yenmezdi onlar için.

Ama olmadı.
Çünkü Aziz Sancar hem Atatürk Türkiyesi’nin hocaları tarafından ilk ve orta öğretimini almış hem de “ulus devlet” anlayışını iliklerine kadar kavramış, içselleştirmişti.
Aynı iştahla etnik kaşıma yapmaya kalkan BBC’ye verdiği cevap bunun kanıtıydı:
“Bana ‘Arap mısınız, kısmen mi Türk’sünüz’ diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC’ye söyledim, ‘Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türküm’ dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz ama kendimi öyle biliyorum, BBC’ye de söyledim size de öyle söylüyorum. BBC’nin bana sorduğu ilk soru, ‘Siz Arap mısınız?’ oldu. Ben Türküm, o kadar. Mardin’de doğmuşsam, Cizre’de de doğmuşsam, Kars’ta da doğmuşsam ben Türküm”.

Artık Aziz Sancar’ı nasıl kendilerine ait hissedemeyip, nasıl dışladılarsa birileri, Orhan Pamuk’un ödül törenine koşarak giderken Aziz Sancar’ın ödül törenine rağbet etmediler.
Gerçi gidecek olsalardı, Aziz Sancar’ın ödül sonrası cümleleri onları daha çok “mahçup” ve “rahatsız” edecekti:
“Bu ödül Atamız sayesinde alınmıştır. Ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir’de Atatürk’e bırakacağım”.

***

Bazı olaylar ve insanlar, kişilerin samimiyetleri ve niyetlerini anlamak açısından Turnusol kağıdı etkisi gösterir.

Prof. Dr Aziz Sancar’ın ödül alması, ödülü aldıktan sonraki açıklamaları ve düşünsel duruşu, bu topraklarda kimlerin ırkçı, kimlerin faşist ve kendisinden olmayana tahammülsüz olduğunu açıkça göstermektedir. Tabii görmek isteyene.

Bu büyük başarısından ötürü hem hocamızı kutluyor, hem de ödülün içeriğinden ziyade bunları açıklamak zorunda kaldığımız için kendisinden özür diliyoruz.

ÇAĞDAŞ BAYRAKTAR

17 Aralık 2015

Çağdaş Bayraktar

Çağdaş Bayraktar 1986 yılında doğdu. İlk ve orta öğrenimini memleketi Mersin'de tamamladı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Mühendisliği bölümünü bitirdi. Lisans eğitimi süresince üyelikten başkanlığına kadar Çukurova Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü'nün her kademesinde görev aldı.

Bu dönem içerisinde "Kemalizm"in yerel ve ulusal ölçekte ADK/T'ler nezdinde kurumsallaşması, yaygınlaşması ve bağımsız kalması adına yoğun çaba gösterdi.
Bunun dışında, aynı dönem taraftar topluluğu koordinatörlüğü, Çukurova Üniversitesi Kulüpler Birliği Başkanlığı yaptı. Çukurova Üniversitesi Türk Sanat Müziği Korosunda görev aldı.

2013 yılında kendisi gibi öğrenci olan arkadaşlarıyla birlikte "Vardiya Bizde Adana"nın kurulmasına öncülük etti. Haftalarca süren Sessiz Çığlık eylemlerinde kumpaslara karşı hukuku savundu. Konunun kamuoyunda hak ettiği yeri bulması kapsamında yazılar yazdı.

O dönem birçok yerel gazetede, internet sitelerinde ve Milli Mücadele döneminde kurulan, "Kemalizmin İleri Karakolu" unvanıyla onurlandırılan Yeni Adana gazetesinde yazıları yayınlandı. Ayrıca aynı gazetenin Genç Yeni Adana ekinin kurucu genel yayın yönetmenliği ve başyazarlığını yaptı. 27 sayı yayınlanan Genç Yeni Adana'daki yazarların birçoğunun yazarlığa adım atmasında ve gelişmesinde öncülük etti.

Genç Yeni Adana'daki yazar kadrosunun büyük bölümüyle beraber Üçüncü Yol'u kurdu. Üçüncü Yol tarafından çıkarılan "Türk Ulusunun Egemenliği İçin HAYIR" ve "Yeniden Muasır Medeniyet Seviyesine Ulaşmak İçin TÜRKİYE DENİZCİLEŞMELİDİR" kitap/dergi projelerinin Genel Yayın Yönetmenliğini ve Başyazarlığını yaptı.

Çeşitli dergilerde ve internet haber sitelerinde yazıları yayımlandı. Alibi ve Galeati Yayınevlerinde editörlük yaptı. Halen Deniz Mecmuası dergisinde yazıları yayınlanmaktadır.

Gazetecilik hayatına Eylül 2018’den bu yana Cumhuriyet'te devam eden Bayraktar, yayın kurulu üyesi olduğu Cumhuriyet Kitaplarında Yayın Koordinatörlüğü görevini yürütmekte. Olaylar ve Görüşler sayfasının koordinatörlüğünü ve sayfa editörlüğünü yapmakta, gazetenin Kitap ekinde de kitap tanıtım yazıları ve söyleşileri yayımlanmakta.

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siteye e-posta ile abone ol

Bu siteye abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için kayıt olmalısınız.

Diğer 58 aboneye katılın

Takip Et

Bizimle iletişim kurun. İnsanlarla tanışmayı ve yeni arkadaşlar edinmeyi çok seviyoruz.