Üçüncü Yol 1919

Cumhuriyet’in Düşünce Önderlerinden Yusuf Akçura’yı Saygıyla Anıyoruz.

2. Meşrutiyet döneminde Türkçülük akımının önde gelen isimlerinden olan Akçura, Türk Ocağı‘nın kurucularından biriydi. Türkçülük, İslâmcılık, Osmanlıcılık akımlarını ele alan “Üç Tarz-ı Siyaset” adlı makalesi döneme damga vurmuş, Türkçülüğün temel metinleri arasına girmiştir.

Millî mücadele döneminde Ankara’ya geçip TBMM‘de görev alan Yusuf Akçura, Bağımsızlık Savaşı’ndan sonra yeni Türk devletinin kuruluşunda ve Kemâlizm ideolojisinin ortaya çıkışında önemli düşünsel etkilere sahipti. Onun Türkçülüğü, Kemâlizmin ulusal devlet anlayışıyla örtüşüyordu. Örneğin Türk Ocaklarının 1924 yılındaki kurultayında, yalnızca etnik olarak Türk olanların Türk Ocaklarına üye olabilmesi önerisine karşı kendini Türk hisseden herkesin kabûl edilmesini savunmuştu. Yine Akçura‘nın düşünceleri incelendiğinde halkçılık, “millî iktisat” olarak adlandırdığı ekonomi, devletçilik, laik düşünce görülecektir.

Tarihe olan ilgisiyle de tanınan Akçura, 1932’den 11 Mart 1935’teki ölümüne kadar Türk Tarih Kurumu Başkanlığı yapmıştır.

Senelerden beri aradığım kaynağı nihâyet işte bu Halk Fırkası’nda buldum. Sekiz-on yıldır Türk Yurdu’nu çıkaran, Halka Doğru fikir ve ceridesini neşreden bir adamın yeri, elbette bu fırka olacaktı.
(Yusuf Akçura, “Umdelerimize Dair”, Siyaset ve İktisat Dergisi, 1924)

Üçüncü Yol 1919

Yorum Ekle

Bir Cevap Yazın

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most popular

Most discussed