Üçüncü Yol

TÜRKİYE’NİN “GAFFAR BABASI” UNUTULMAYACAK

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” demişti. Bu değerli sözün kişilik bulmuş haliydi Gaffar Okkan. Bir devlet görevlisinin yeri farketmeksizin ülkenin her köşesini nasıl benimseyerek çalışması gerektiğinin en önemli örneğiydi.

41 yaşında Türkiye’nin en genç emniyet müdürüydü. Çeşitli kademelerde görev aldıktan sonra 1993’te 1. sınıf emniyet müdürlüğüne terfi ederek Kars İl Emniyet Müdürü, 1997’de ise Diyarbakır İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Bulunduğu yerin koşullarını düşününce elinde ateşten bir top vardı. Doğu Anadolu’da etnik ve dini terörün hedefi sadece Türk askeri değildi
Atatürk devrimlerini benimseyen yurtsever devlet memurları da onlar için tehdit unsuruydu.

Gaffar Okkan her şeye rağmen, vatan toprağı olan Diyarbakır’da Türk ulusunun bölünmez bütünlüğü için halk ile el ele vererek çalıştı. O artık hem Diyarbakır’ın hem Türkiye’nin “Gaffar Babası” olmuştu. Görev süresi boyunca Diyarbakır halkının gönlünü fethetmiş, nabzını tutmuş; halkı anlamış ve onlarla bütünleşmişti. Yapmış olduğu çalışmalarda, araya bürokratik mesafe koymak yerine insanları kazanmayı tercih etmişti.

Uğur Mumcu’nun katledildiği günden tam 8 yıl sonra, yine aynı tarih olan 24 Ocak’ta yanında bulunan 5 polis memuruyla birlikte valilik binasına giderken pusuya düşürülerek şehit edildi. Okkan, Uğur Mumcu için Diyarbakır’da ilk defa düzenlenen anma etkinliğine gidiyordu. En büyük hayallerinden biri ise Uğur Mumcu suikastını aydınlatmaktı. Terör örgütü Hizbullah operasyonlarında önemli görevler üstlenen Okkan, o dönem kendisini ziyaret eden gazetecilere, ” Mumcu suikastında kullanılan patlayıcı düzeneği ve düzenekte kullanılan patlayıcı ise malzemelere Batman’da bir saldırıda rastladık. Eğer bu işi çözersem o zaman gözüm arkada kalmaz” diyordu.
Gaffar Okkan sanıyoruz ki Mumcu suikastına sadece bir emniyet mensubu olarak ilgi göstermiyordu. Aynı zamanda onun düşüncelerini ve ülkesi için duyduğu kaygıyı anlıyordu. Bu kaygıyı kendisi de duyuyordu. Farklı mesleklerde olsalar da Okkan ve Mumcu aynı saftaydılar. Okkan da Mumcu gibi Atatürk’ten taraftı. Cumhuriyet’ten taraftı. Tam bağımsızlıktan, emekten, insandan, yaşamdan taraftı.

Şehit olduğunda Diyarbakır sokakları hüzne boğuldu. Onu ve yanında şehit düşen silah arkadaşlarını binlerce kişi uğurladı. 24 Ocak; Türk ulusunun yurtsever yurttaşlarını hain pusuda kaybettiği gün olarak hatırlanacak. Belki bu sebeple Ocağın 24’ü artık çok daha soğuk…

Ilgaz Galip

1994 te Düziçi'nde doğdum. Osmaniye Abdurrahman Keskiner Güzel Sanatlar Ve Spor Lisesi'ni bitirdim.2012 yılında Çukurova Üniversiteyi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği Bölümüne başladım. Hala Resim Bölümünde öğrenimime devam etmekteyim.

Yorum ekle

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Siteye e-posta ile abone ol

Bu siteye abone olmak ve e-posta ile bildirimler almak için kayıt olmalısınız.

Diğer 57 aboneye katılın

Takip Et

Bizimle iletişim kurun. İnsanlarla tanışmayı ve yeni arkadaşlar edinmeyi çok seviyoruz.